mt-img-13-small

O povestire captivantă despre istoria unei vinării de zeci sau sute de ani poate face din orice sticlă de vin o adevărată capodoperă. Adesea, legenda, tradiția, misterul, fac fiecare picătură din pahar să pară excepțională.
Noi însă nu o să vă povestim istoria unei vinării vechi, crescută cu tradiții frumoase. Nu avem străbunei și bunei care să-și fi dedicat viața creării vinului perfect. Noi suntem acei viitori bunei ce construim o istorie de succes zi de zi. Suntem tineri și entuziasmați, ne place ceia ce facem, și vrem să vă oferim și vouă o părticică din pasiunea și curajul nostru în fiecare pahar de vin Minis Terrios.

Istoria noastră

Vinăria Minis Terrios a fost creată în anul 2013, în Chişinău, capitala Moldovei. A fost un proiect gândit spontan, care datorită entuziasmului şi muncii neîncetate a fondatorilor s-a transformat dintr-o simplă schiţă desenată pe un serveţel, într-o vinărie funcţională în mai puţin de 4 luni. Deși era aparent imposibil, primul vin, Merlot Minis Terrios 2013, a apărut pe piaţa Moldovei în anul 2014 şi a fost primit cu braţele larg deschise de către consumatorii locali.

DSC_0886

Fondatorii Minis Terrios

Conceptul nostru

Vinurile Minis Terrios sunt create cu convingerea că un vin excelent începe cu struguri de cea mai înaltă calitate. Dedicaţia companiei de a produce vinuri ce reflectă caracteristicele unicale a fiecărei parcele de viţă-de-vie a şi servit drept inspiraţie pentru Vitalie, unul din fondatorii cramei, de a boteza brandul cu numele „minis terrios”. Căci doar fructele de pe parcele mici, dar cu caracter puternic, pot oferi cu adevărat personalitate unui vin.

Omul din spatele vinurilor Minis Terrios

2L3B4748 copy

Omul din spatele vinurilor Minis Terrios, Dan Prisăcaru, niciodată nu ar fi crezut că va ajunge într-o bună zi să producă vin. Însă soarta își are planurile sale…

Dan este tot timpul la curent cu ultimele inovații în domeniul vinificării și încearcă să implementeze cele mai performante tehnici în producerea vinului nostru. Însă, chiar dacă este un progresist, acesta nu uită niciodată că în producerea vinului, intuiția și pasiunea sunt adesea cele mai folositoare instrumente. Doar Dan știe câtă muncă și câte nopți nedormite a dedicat acestui vin, pe care îl prețuiește ca pe un copil al său.

Dan este convins că anume calitatea strugurilor determină cât de bun va fi vinul obținut. De aceia, el personal urmărește pe parcursul anului ca toate lucrările din podgorii să fie făcute cu mare atenție, iar de fiecare dată când își poate permite, lucrează cot la cot cu lucrătorii din vie.

Dan își dă silința pentru a vă aduce pe masă un produs de cea mai înaltă calitate și se bucură ca un copil pentru fiecare apreciere pozitivă pe care o primește.

Procesul de producere a vinului

Vița-de-vie

Până acum strugurii din care era produs vinul Minis Terrios proveneau de pe podgorii îngrijite de cei mai iscusiți viticultori ai Moldovei, vinificatorul nostru fiind prezent pentru a urmări fiecare lucrare petrecută în câmp. Însă, începând cu anul 2016, Minis Terrios își va putea alinta consumatorii cu vinuri produse din strugurii de pe propria plantație.

Strugurii

Când se apropie timpul recoltării, vinificatorul verifică des nivelul de zahăr a strugurilor, pentru a-i culege în momentul potrivit. Strugurii sănătoși sunt culeși manual în lădițe de 10 kg pentru a nu zdrobi bobițele și apoi transportat cu o mașină cu remorcă frigorifică la Chișinău, păstrând fiecare strop de suc proaspăt și aromat până la momentul procesării.

2L3B4661

Vinificarea

Vinăria Minis Terrios este foarte mică, însă este dotată cu utilaj modern care ne permite să prelucrăm calitativ strugurii. Deși are cunoștințe și experiență în domeniu, Dan, vinificatorul, se pregătește pe parcursul întregului an pentru crearea unui vin nou, informându-se și alegând cele mai potrivite tehnici de vinificare pentru fiecare vin în parte.

Aditivii

Toate substanțele folosite în procesul producerii vinului cum ar fi drojdiile, sulful, agenții de limpezire, și altele, sunt de cea mai înaltă calitate și folosite în cantități foarte mici. De câte ori este posibil folosim substanțe de proveniență naturală, cum ar fi albușul de ou pentru clarificarea vinului.

Maturarea

Vinurile care necesită maturare sunt transferate în butoaie de stejar francez cu diferite graduri de prăjire și perioade de folosire anterioară, și păstrate astfel cel puțin 10 luni. Butoaiele pot adăuga calități diferite vinului, deci este important să alegem pentru fiecare vin în parte, anume acel stejar care îi va da complexitatea și echilibrul dorit.

feteasca fine wine

Îmbutelierea

Vinificatorul Minis Terrios degustă fiecare vin pe parcursul întregului proces de producere pentru a face ajustările de cuviință. Atunci când simte că vinul este demn de a ajunge pe mesele consumatorilor, acesta îl îmbuteliază folosind un aparat semimanual. Etichetele și capișoanele sunt puse manual pe fiecare sticlă în parte.

Simbolurile Minis Terrios

Noi, cei de la Minis Terrios, ne conducem după un singur principiu: “cucerește imposibilul”. Din acest motiv am ales să reprezentăm pe etichetele noastre acele lucruri care demonstrează că imposibilul nu este decât o provocare.

Avionulimg-16-small

Există dovezi că omenirea a încercat să creeze primele aparate de zbor încă acum 2 mii de ani în urmă. Primul obiect de zbor a fost documentat în China și a fost un zmeu cu ajutorul căruia o persoană putea survola teritoriul inamic în timpul războaielor. Totuși, primii care au construit și pilotat un avion sunt frații Wright, care au zburat pentru prima dată cu noua lor invenție la 17 decembrie 1903.

Rachetaimg-17-small

Deși de-a lungul istoriei au existat mai multe încercări de a crea o rachetă, prima astfel de invenție a fost documentată în China în anul 1232. Prima rachetă a fost descoperită din întâmplare, atunci când în timpul unui festival religios, chinezii au umplut cu praf de pușcă niște tuburi de bambus și le-au aruncat în foc pentru a produce explozii spectaculoase. Însă unele tuburi nu au explodat, ci au fost propulsate în aer cu ajutorul gazelor și a scânteielor create de praful de pușcă.
Calea spre construcția rachetelor moderne a fost pavată de renumitul om de știință englez Issac Newton. Însă abia în 1898, rusul Konstantin Tsiolkovsky, a înaintat ideea explorării spațiului cu ajutorul rachetelor, care până atunci erau folosite în mare parte ca arme de război.
Totuși, prima rachetă care a cucerit spațiul a fost racheta V2 lansată de Germania în 1942.

Femeia pe bicicletăimg-18-small

Annie “Londonderry” Cohen Kopchovsky (1870–1947), o femeie din Boston, Statele Unite ale Americii, de origine evreiască, mamă a trei copii, a fost prima femeie care a inconjurat globul pamântesc pe o bicicletă. Aventura a început în 1984 și a durat un an. Atunci ziarul New York World a descris fapta acesteia drept “cea mai extraordinară calătorie făcută vreodată de o femeie.” Adevărul este că nu a fost doar o simplă călătorie, ci și o declarație din partea femeilor adresată întregii lumi: femeile pot mult mai mult decât sunt făcute să creadă.

Balonul cu aer caldimg-19-small-bw

Primul balon cu aer cald a fost lansat în septembrie 1783, de către inventatorii acestuia- frații francezi Joseph și Etienne Montgolfier. Pentru a nu pune viețile omenești în pericol, primii pasageri ai balonului au fost o oaie, un cocoș și o rață, care au zburat timp de 8 minute deasupra castelului Versailles. Evenimentul a fost urmărit chiar de către regele Franței Louis al XVI-lea și soția sa Marie Antoinette, dar și de către alți 130 000 de francezi curioși.
Două luni mai târziu, la 21 Noiembrie 1783, a urmat și primul zbor cu oameni la bord. Pasagerii au fost chimistul și fizicianul Jean-François Pilâtre de Rozier și ofițerul Marquis d’Arlandes. Aceștea au zburat timp de 25 de minute din centrul Parisului până în suburbiile acestuia, fiind urmăriți de o mulțime imensă, printre care se afla și Benjamin Franklin. Până în ziua de astăzi, acest zbor se consideră cel mai însemnat eveniment în istoria pilotajului.

Deltaplanulimg-20-small

Primele aparate zburătoare au fost create de chinezi încă la sfârșitul secolului șase înaintea lui Christos. Aceștia zburau atârnați de niște zmeie imense. O altă încercare de a zbura a fost documentată în anul 875 după Christos, când Abbas Ibn Firnas a încercat să zboare în Al-Andalaus. Însă abia în anii 1800 progresele făcute în aerodinamică au permis construcția unor planoare cu adevărat practice.
Mulți oameni de știință din întreaga lume au contribuit la dezvoltarea acestei ramuri, însă Otto Lilienthal, un german din Berlin cunoscut și ca “Planorul Rege”, a fost primul care a efectuat zboruri repetate și bine documentate la bordul unor planoare create atât de el, cât și de unii colegi ai săi. În 1891, Lilienthal a reușit să zboare o distanță de 25 de metri, la bordul unui planor care astăzi este cunoscut ca primului deltaplan.

Strigaimg-21-small

Întrebându-ne ce simbol am putea alege pentru Minis Terrios Fetească Neagră, mai în glumă, mai în serios, ne-am gândit la magia neagră. Și ce simbol ar fi mai potrivit în acest caz decât o fată vrăjitoare?
În Evul Mediu vrajitoarele cu mătură erau numite folosind cuvântul latin “striga.” În perioada de dinaintea creștinismului acestea erau considerate făcătoare de farmece, femei-vraci, care conform credințelor putea înfățișa forma diferitelor animale.
Nu este clar când anume a apărut conceptul de vrăjitoare, întrucât omenirea a crezut în magie și ființe cu puteri supranaturale încă de la începutul timpurilor. Până în ziua de astăzi există țări în care vrăjitoria ocupă un loc important în viața de zi cu zi a oamenilor. Chiar și în cele mai dezvoltate țări există persoane, incusiv lideri de opinie, care cred în magie.
Pentru majoritatea dintre noi vrăjitoria pare a fi ceva imposibil, dar putem fi siguri oare?